IMC Metoden

IMC METODEN

Individual Muscle Control

2002 slog det mig att den rörelseträning jag jobbat fram på småbarnssimskola kan användas i princip alla idrotter. Det spelar alltså ingen roll om man spelar fotboll eller hockey. En rörelse är bara en rörelse oavsett vilken idrott den tillhör.

IMC method har lärt 2 åringar att cykla. Fått 3 åringar att simma perfekt bröstsim. Fått hockeyspelare att lägga om sin teknik bara på några veckor. Generellt kan man säga att de flesta idrotter har en utvecklingspotential på mellan 40 - 70 %


Om man behöver lära in en serie rörelser för att uppnå vad man nu vill uppnå. Så är IMC en bra metod för detta?

Det har visat sig att i princip alla idrotter har olika sätt att uppnå en automatisering av rörelserna. Ganska märkligt för det handlar sent omsider bara om rörelser. Idrotter som har sin focus punkt på rörelser som t.ex gymnastik av olika slag borde ligga som mall för hur man ska träna. Jag måste också framhålla att Simningen är verkligen i framkant när det handlar om att lära sig att automatisera rörelser. Men det finsn förbättringsområden där också. Många idrotter skulle må bra av att analysera hur andra gör.

 

Så vad handlar då IMC om? Enkelt kan man säga att det handlar om att se den del av rörelsen som inte riktigt fungerar. Isolera och träna den individuellt. Då pratar vi om en isolerad muskel. Låter det enkelt? Ja det är det faktiskt. Man behöver inte träna de bitar som eleven redan kan. Man måste träna det dom inte kan. Det svåra är att finna sätt/metoder/övningar som isolerar den felaktiga rörelsen.


MVH Mikael Westman